Artikler & kurser

ArtiklerVis alle 102
🚫 Kronisk nyresygdom som kardiovaskulær risikofaktor

…for progression til terminal nyresygdom; forberedelse til nyreerstattende behandling er nødvendig 5 <15 mL/min/1.73 m² Område svarende til nyresvigt Størst sandsynlighed for…

🇸🇪 Blodtryk

…sänk peroralt under dagar. Hypertensiv emergency: förhöjt tryck med akut organskada (encefalopati, lungödem, aortadissektion, akut njursvikt, preeklampsi) — intravenös behandling med kontrollerad sänkning, i regel högst…

🇸🇪 Hypertensiv krise: hurtigguide til akut blodtrykssænkning

…sjukdom eller skleroderm njurkris [1,2]. Hypertensiv akutsituation innebär kraftigt förhöjt blodtryck tillsammans med pågående eller nytillkommen organskada där omedelbar, kontrollerad blodtryckssänkning kan begränsa skadan…

🇸🇪 Hypertensiv krise: lægemidler og doser

…särskilt under graviditet [1,2]. Malign hypertoni är inte helt synonymt med hypertensiv nödsituation. Begreppet avser svår hypertoni med avancerad hypertensiv retinopati, vanligen retinala blödningar…

🇸🇪 Lumbalpunktur

…misstänkt idiopatisk intrakraniell hypertension. Terapeutisk tappning vid idiopatisk intrakraniell hypertension och vid utvärdering inför shuntkirurgi. Kontraindikationer Kliniska tecken på inklämning — djup medvetslöshet med ljusstela pupiller…

🇸🇪 Lægemidler i akutte situationer

…β₁ — inotropi Kardiogen chock med lågt flöde Milrinon 0,25–0,75 µg/kg/min Fosfodiesterashämning Högerkammarsvikt, pulmonell hypertension Vasopressin 0,01–0,04 E…

🇸🇪 Øvre gastrointestinal blødning: hurtigguide

…pågående stor blödning? 2. Finns levercirros eller annan stark misstanke om portal hypertension? Varixblödning och ulcusblödning handläggs olika redan från första minuten. Ulcus är fortfarande…

⭕️ ATRIA (antikoagulation og risikofaktorer ved atrieflimren) blødningsrisikoscore

…med AF, herunder HAS BLED , HEMORR2HAGES og ORBIT score. De inddrager alle forskellige kliniske parametre for at stratificere blødningsrisikoen. HAS BLED: Inkorporerer faktorer som hypertension…

⭕️ Beregn CHADS-VASc-score, og vurder indikationen for antikoagulation

…0; if (document.getElementById ('congestiveHeartFailure').checked) { score = 1; } if (document.getElementById ('hypertension').checked) { score = 1; } if (document.getElementById ('age75plus').checked) { score = 2…

⭕️ Beregner af HAS-BLED-score

…alkohol Hver komponent tildeles 1 point med en maksimal score på 9. Scoren tager højde for forskellige risikofaktorer, der bidrager til blødningsrisikoen, herunder ukontrolleret hypertension…

Medier

Ingen resultater.

Tests

Værktøjer