Beregner af CHA2DS2-VASc-score
<form>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="congestiveHeartFailure">
<label class="form-check-label" for="congestiveHeartFailure">Kongestiv hjertesvigt</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="hypertension">
<label class="form-check-label" for="hypertension">Forhøjet blodtryk</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="age75plus">
<label class="form-check-label" for="age75plus">Alder >= 75 år</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="diabetesMellitus">
<label class="form-check-label" for="diabetesMellitus">Diabetes mellitus</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="stroke">
<label class="form-check-label" for="stroke">Slagtilfælde/TIA/TE</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="vascularDisease">
<label class="form-check-label" for="vascularDisease">Vaskulær sygdom</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="age65to74">
<label class="form-check-label" for="age65to74">Alder 65-74 år</label>
<input class="form-check-input" type="checkbox" value="" id="female">
<label class="form-check-label" for="female">Kønskategori (kvinde)</label>
<button class="btn btn-primary mt-3" type="button" onclick="calculateScore ()">Beregn score</button>
</form>Resultat af CHA2DS2-VASc-score
Fortolkning af CHADS-VASc-score og beslutninger om antikoagulation
| Mænd | Kvinder | |||
|---|---|---|---|---|
| **Point** | Anbefaling | Evidens | Anbefaling | Evidens |
| 0 | Ingen behandling | Lav | Ingen behandling | Høj |
| 1 | Oral antikoagulation (warfarin eller NOAK1 ) **overvejes** til mandlige patienter med en score på 1 eller derover. Patientens præferencer og forholdet mellem fordele og risici afgør, om behandlingen skal iværksættes. | Høj | Ingen behandling | Høj |
| 2 | Oral antikoagulation (warfarin eller NOAC) **anbefales** til alle mandlige patienter med en score på 2 eller derover. | Meget høj | Oral antikoagulation (warfarin eller NOAC) **overvejes** til kvindelige patienter med en score på 2 eller derover. Patientens præference og balancen mellem risici og fordele afgør, om behandlingen påbegyndes. | Høj |
| 3-9 | Som ovenfor. | Meget høj | Oral antikoagulation (warfarin eller NOAC) **anbefales** til alle kvindelige patienter med en score på 3 eller derover. | Meget høj |
Der findes flere modeller til risikostratificering af patienter med atrieflimren, og CHADS-VASc er i øjeblikket den mest udbredte model. Formålet med CHADS-VASc er at identificere patienter med høj risiko for slagtilfælde, TIA eller systemisk tromboembolisme og indlede behandling med antikoagulantia (sjældent med trombocythæmmende midler). CHADS-VASc forudsiger risikoen for tromboemboli (slagtilfælde, TIA, systemisk tromboemboli) i løbet af de næste 12 måneder, og beregningerne gælder for ubehandlede patienter med ikke-valvulær atrieflimren**(tabel 1).**
| **CHADS-VASc-score** | **Risiko for iskæmisk slagtilfælde** | **Risiko for slagtilfælde/TIA/systemisk tromboembolisme** |
| 0 | 0.2% | 0.3% |
| 1 | 0.6% | 0.9% |
| 2 | 2.2% | 2.9% |
| 3 | 3.2% | 4.6% |
| 4 | 4.8% | 6.7% |
| 5 | 7.2% | 10.0% |
| 6 | 9.7% | 13.6% |
| 7 | 11.2% | 15.7% |
| 8 | 10.8% | 15.2% |
| 9 | 12.2% | 17.4% |
CHADS-Vasc-score
C: Kongestivt hjertesvigt (1 point)
H: Hypertension (1 point)
A: Alder 75 år og derover (2 point)
D: Diabetes mellitus (1 point)
S: Tidligere slagtilfælde eller TIA eller tromboembolisme (2 point)
V: Vaskulær sygdom (1 point)
A: Alder 65 til 74 år (1 point)
Sc: Kønskategori: at være kvinde (1 point)
I kliniske forsøg (se Referencer) har patienter med ikke-valvulær atrieflimren og en CHADS-VASc-score på 0 haft en meget lav forekomst af tromboemboliske hændelser, og det bør derfor overvejes at vente med behandlingen. Blandt patienter, der opdateres til antikoagulation, bør blødningsrisikoen beregnes ved hjælp af risikomodeller som ATRIA eller HAS-BLED. Der er i bedste fald svag støtte til, at acetylsalicylsyre (ASA) kan bruges som monoterapi (det betyder, at acetylsalicylsyre som hovedregel ikke bør bruges til forebyggelse af slagtilfælde hos patienter med atrieflimren).