Klinisk bakgrund
Akut nedre gastrointestinal blödning Àr en vanlig orsak till akutinlÀggning, och majoriteten av patienter blöder spontant utan behov av intervention, transfusion eller sjukhusvÄrd. SvÄrigheten kliniskt Àr att skilja denna stora grupp frÄn den minoritet som utvecklar allvarliga komplikationer, utan att samtidigt inlÀgga alltför mÄnga patienter i onödan. Oakland-poÀngen togs fram specifikt för att identifiera patienter som kan skrivas ut för poliklinisk utredning, inte för att predicera död eller behov av intervention i sig. PoÀngen fyller dÀrmed en annan funktion Àn Àldre poÀngsystem som Rockall och Glasgow-Blatchford, som ursprungligen utvecklades för övre GI-blödning och fokuserar pÄ att identifiera högriskpatienter.
BerÀkning av Oakland-poÀng
Oakland-poÀngen Àr summan av sju variabler och spÀnner frÄn 0 till 35 poÀng, dÀr högre poÀng innebÀr högre risk för ogynnsamt förlopp:
Variablerna poÀngsÀtts enligt följande:
| Variabel | PoÀng |
|---|---|
| à lder: <40 Är | 0 |
| Ă lder: 40â69 Ă„r | 1 |
| Ă lder: â„70 Ă„r | 2 |
| Kön: Kvinna | 0 |
| Kön: Man | 1 |
| Tidigare inlÀggning för nedre GI-blödning: Nej | 0 |
| Tidigare inlÀggning för nedre GI-blödning: Ja | 1 |
| Blod vid per rektum-undersökning: Nej | 0 |
| Blod vid per rektum-undersökning: Ja | 1 |
| HjÀrtfrekvens: <70/min | 0 |
| HjĂ€rtfrekvens: 70â89/min | 1 |
| HjĂ€rtfrekvens: 90â109/min | 2 |
| HjĂ€rtfrekvens: â„110/min | 3 |
| Systoliskt blodtryck: â„160 mmHg | 0 |
| Systoliskt blodtryck: 130â159 mmHg | 2 |
| Systoliskt blodtryck: 120â129 mmHg | 3 |
| Systoliskt blodtryck: 90â119 mmHg | 4 |
| Systoliskt blodtryck: 50â89 mmHg | 5 |
| Hemoglobin (g/L) | 0â22 poĂ€ng (kontinuerlig) |
Hemoglobin Àr den enskilt mest tungt vÀgande variabeln och kan ensam föra en patient över grÀnsen för utskrivning. Ett lÄgt hemoglobin vid ankomsten bör dÀrför alltid föranleda försiktighet, oavsett övriga parametrar.
HĂ€rledningskohorten utgjordes av 2 336 prospektivt identifierade inlĂ€ggningar vid 143 sjukhus i Storbritannien 2015 [1]. Av dessa uppfyllde 1 599 (68 %) kriterierna för sĂ€ker utskrivning, definierat som frĂ„nvaro av Ă„terblödning, blodtransfusion, terapeutisk intervention, Ă„terinlĂ€ggning inom 28 dagar eller död. Modellen utvecklades med multivariabel logistisk regression och konverterades dĂ€refter till ett förenklat poĂ€ngsystem. I den interna valideringskohorten (288 patienter frĂ„n tvĂ„ London-sjukhus) uppnĂ„ddes en c-statistik pĂ„ 0,79 (95 % KI 0,73â0,84) [1].
Tolkning i praktiken
En Oakland-poĂ€ng pĂ„ â€8 Ă€r den ursprungliga grĂ€nsen för sĂ€ker utskrivning och motsvarar en berĂ€knad sannolikhet pĂ„ 95 % för att patienten inte kommer att behöva transfusion, intervention, drabbas av Ă„terblödning, Ă„terinlĂ€ggas eller avlida [1]. European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) rekommenderar i sina riktlinjer frĂ„n 2021 att en Oakland-poĂ€ng pĂ„ â€8 kan anvĂ€ndas för att stödja beslut om utskrivning för poliklinisk utredning hos patienter med sjĂ€lvbegrĂ€nsande blödning och utan ogynnsamma kliniska tecken [6]. Riktlinjen betonar att poĂ€ngen ska komplettera, inte ersĂ€tta, klinisk bedömning.
Flera valideringsstudier har visat att tröskeln â€8 Ă€r konservativ och identifierar en förhĂ„llandevis liten andel patienter som lĂ€mpliga för utskrivning. I den stora amerikanska valideringskohorten (38 067 patienter) fĂ„ngade â€8 endast 8,7 % av patienterna, med en sensitivitet pĂ„ 98,4 % och en specificitet pĂ„ 16,0 % för sĂ€ker utskrivning [3]. Om tröskeln höjdes till â€10 ökade andalen identifierade lĂ„griskpatienter till 17,8 %, med bibehĂ„llen sensitivitet pĂ„ 96,0 % och förbĂ€ttrad specificitet till 31,9 % [3]. I en fransk kohort (343 patienter) identifierade â€8 endast 13,4 % av patienterna (sensitivitet 20,9 %, specificitet 98,5 %), medan â€9 fĂ„ngade 24,5 % (sensitivitet 36,5 %, specificitet 95 %) [4]. Den vietnamesiska valideringen fann att â€10 gav en sensitivitet pĂ„ 96,9 % för ett oförstört förlopp, men att endast en tiondel av patienterna lĂ„g under denna tröskel [5].
Kalkylatorn anvĂ€nder den ursprungliga grĂ€nsen â€8. En patient som hamnar pĂ„ eller under denna grĂ€ns och som uppvisar sjĂ€lvbegrĂ€nsande blödning utan ogynnsamma kliniska tecken kan skrivas ut för poliklinisk utredning, typiskt med planerad elektiv koloskopi. En patient som ligger över grĂ€nsen bör kvarhĂ„llas för observation och vid behov utredning under inlĂ€ggning. Klinisk bedömning av hemodynamisk stabilitet, pĂ„gĂ„ende blödning och komorbiditet ska alltid vĂ€ga tyngre Ă€n poĂ€ngen ensam.
Validering och prestanda
En systematisk översikt och metaanalys frĂ„n 2022, som inkluderade 9 studier med 12 oberoende kohorter och fyra olika riskpoĂ€ng, fann att Oakland-poĂ€ngen hade högst diskrimination för sĂ€ker utskrivning med en sammanvĂ€gd AUROC pĂ„ 0,86 (95 % KI 0,82â0,88) [2]. För allvarlig blödning var AUROC 0,93 (0,90â0,95) och för transfusionsbehov 0,99 (0,98â1,00) [2]. Oakland övertrĂ€ffade Strate, NOBLADS och BLEED för dessa utfall. DĂ€remot var Oakland-poĂ€ngen dĂ„lig pĂ„ att predicera behov av hemostatisk intervention, med en AUROC pĂ„ 0,36 (0,32â0,40), medan Strate-poĂ€ngen presterade bĂ€st dĂ€r med 0,82 (0,79â0,85) [2].
Den stora amerikanska valideringen vid 140 sjukhus i HCA-nĂ€tverket bekrĂ€ftade god diskrimination med AUROC 0,87 [3]. Notabelt Ă€r att variabeln blod vid per rektum-undersökning saknades i denna databas och utelĂ€mnades vid berĂ€kningen, vilket Ă€ndĂ„ inte tycks ha pĂ„verkat prestandan nĂ€mnvĂ€rt. I den vietnamesiska multicenterstudien (414 patienter vid sju sjukhus) var AUC 0,81 för alla ogynnsamma utfall och 0,90 för allvarlig blödning, men poĂ€ngen hade ingen diskrimination för hemostatisk intervention [5]. I den franska valideringen var AUROC 0,83 (0,78â0,87) [4].
Kalibreringen bedömdes som god i den ursprungliga externa valideringskohorten [1]. I metaanalysen noterades dock betydande heterogenitet mellan studierna vad gÀller sensitivitet och specificitet vid olika trösklar, vilket delvis reflekterar skillnader i studiepopulationer, utfallsdefinitioner och andelen patienter som uppfyller kriterierna för sÀker utskrivning.
BegrÀnsningar
Oakland-poÀngen Àr utvecklad för vuxna med akut nedre GI-blödning och gÀller inte för övre GI-blödning. Vid misstanke om övre GI-blödning, hemodynamisk instabilitet eller pÄgÄende massiv blödning ska poÀngen inte anvÀndas för att motivera utskrivning. PoÀngen Àr heller inte validerad för patienter som utvecklar blödning under pÄgÄende sjukhusvÄrd för annan orsak.
En viktig begrÀnsning Àr att hemoglobin dominerar poÀngen med upp till 22 av 35 möjliga poÀng. Ett lÄgt ankomsthemoglobin, oavsett om det reflekterar akut blödning eller kronisk anemi, kan ensamt föra en patient över grÀnsen för utskrivning. Detta Àr en medveten design som speglar att lÄgt hemoglobin Àr en stark prediktor för ogynnsamt förlopp, men det innebÀr att patienter med kronisk anemi av annan orsak kan fÄ en felaktigt hög poÀng.
PoÀngen har vidare visat sig ha dÄlig förmÄga att predicera behov av hemostatisk intervention [2, 5]. Den bör alltsÄ inte anvÀndas för att bedöma behov av endoskopisk eller radiologisk hemostas, utan endast för att identifiera lÄgriskpatienter för utskrivning.
Tröskeln â€8 Ă€r konservativ och identifierar en liten andel patienter. Flera valideringar har föreslagit att tröskeln kan höjas till â€9 eller â€10 för att fĂ„nga fler lĂ„griskpatienter med bibehĂ„llen sĂ€kerhet [3, 4, 5]. Kalkylatorn anvĂ€nder â€8, vilket Ă€r den tröskel som ESGE rekommenderar och som har starkast evidens [6]. En högre tröskel kan övervĂ€gas i lokala rutiner om validering i den egna populationen stöder det.
Slutligen bygger poÀngen pÄ data frÄn den brittiska hÀrledningskohorten och externa valideringar i andra populationer, och prestandan varierar med sjukhustyp, patientdemografi och lokala behandlingsstrategier. Den kliniska bedömningen ska alltid vÀga tyngre Àn poÀngen.
KĂ€llor
- Oakland K, Jairath V, Uberoi R, m.fl. Derivation and validation of a novel risk score for safe discharge after acute lower gastrointestinal bleeding: a modelling study. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2017;2(9):635â643. PMID: 28651935
- Almaghrabi M, Gandhi M, Guizzetti L, m.fl. Comparison of Risk Scores for Lower Gastrointestinal Bleeding: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2022;5(5):e2214253. PMID: 35622365
- Oakland K, Kothiwale S, Forehand T, m.fl. External Validation of the Oakland Score to Assess Safe Hospital Discharge Among Adult Patients With Acute Lower Gastrointestinal Bleeding in the US. JAMA Netw Open. 2020;3(7):e209630. PMID: 32633766
- Raqi I, Potier P, Lagasse JP. External Validation of the Oakland Score for Acute Lower Gastrointestinal Bleeding. Cureus. 2024;16(3):e57264. PMID: 38686245
- Quach DT, Vo UP, Nguyen NT, m.fl. An External Validation Study of the Oakland and Glasgow-Blatchford Scores for Predicting Adverse Outcomes of Acute Lower Gastrointestinal Bleeding in an Asian Population. Gastroenterol Res Pract. 2021;2021:8674367. PMID: 33505461
- Triantafyllou K, Gkolfakis P, Gralnek IM, m.fl. Diagnosis and management of acute lower gastrointestinal bleeding: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Guideline. Endoscopy. 2021;53(8):850â868. PMID: 34062566