Klinisk bakgrund
Synkope Àr ett vanligt symtom pÄ akutmottagningen, och hos cirka 10 procent av patienterna föreligger en allvarlig eller potentiellt livshotande bakomliggande orsak som inte alltid Àr uppenbar vid den initiala bedömningen [4]. Beslutet att lÀgga in eller skriva hem en patient med synkope Àr dÀrför svÄrt: en för restriktiv instÀllning leder till onödiga inlÀggningar, och en för generös missar patienter med dold kardiell eller neurologisk sjukdom. Boston-kriterierna för synkope togs fram just för att strukturera detta beslut. Instrumentet Àr utformat som ett screeningverktyg med hög sensitivitet, det vill sÀga att det i första hand ska identifiera patienter som kan skrivas hem med lÄg risk för att drabbas av en allvarlig hÀndelse inom 30 dagar, snarare Àn att exakt klassificera dem som Àr sjuka.
BerÀkning av Boston-kriterierna
Boston-kriterierna Àr en binÀr beslutsregel med Ätta kriterier. Varje kriterie Àr ja eller nej, och om minst ett kriterium Àr uppfyllt klassificeras patienten som högrisk. Det finns inget poÀngsystem med gradvisa steg, utan regeln fungerar som en tröskel:
De Ätta kriterierna Àr:
- Tecken/symtom pÄ akut kranskÀrlssjukdom
- Tecken pÄ retledningsrubbning
- Oroande kardiell anamnes (strukturell hjÀrtsjukdom, lÄg ejektionsfraktion)
- Klaffsjukdom enligt anamnes eller status
- Hereditet för plötslig död
- KvarstÄende avvikande vitalparametrar pÄ akuten
- Tecken pÄ volymbrist
- PrimÀr hÀndelse i centrala nervsystemet
Regeln hÀrleddes i en prospektiv observationsstudie vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, publicerad 2007 [1]. Studien inkluderade 362 konsekutiva patienter 18 Är eller Àldre som sökte för synkope, varav 293 (81 procent) fullföljde 30 dagars uppföljning. Av dessa blev 201 (69 procent) inlagda, och 68 patienter (23 procent) hade antingen en kritisk intervention eller en allvarlig hÀndelse inom 30 dagar. Det primÀra utfallsmÄttet var sammansatt: kritisk intervention (till exempel pacemaker, defibrillator, akut koronar intervention, antikoagulation) eller allvarlig hÀndelse (död, hjÀrtinfarkt, arytmi, stroke, lungemboli, blödning) inom 30 dagar.
Tolkning i praktiken
Eftersom regeln Àr binÀr finns det bara tvÄ utfall, och tolkningen handlar om disposition snarare Àn om riskprocent:
| Klass | Innebörd | Klinisk handling |
|---|---|---|
| LÄgrisk (inget kriterium uppfyllt) | Mycket lÄg sannolikhet för allvarlig hÀndelse inom 30 dagar | Patienten kan övervÀgas för hemgÄng med tydliga sÀkerhetsinstruktioner och nÀra uppföljning |
| Högrisk (minst ett kriterium uppfyllt) | Förhöjd risk för allvarlig hÀndelse eller behov av kritisk intervention | Patienten bör lÀggas in eller observeras för vidare utredning och behandling |
Regeln Àr inte avsedd att ersÀtta klinisk bedömning. En patient som klassificeras som lÄgrisk men dÀr den behandlande lÀkaren har stark klinisk misstanke bör ÀndÄ handlÀggas utifrÄn den kliniska bilden. TvÀrtom Àr regeln mest anvÀndbar nÀr lÀkaren övervÀger att skriva hem en patient: om inget kriterium Àr uppfyllt ger regeln stöd för det beslutet.
Validering och prestanda
I hÀrledningskohorten uppnÄdde regeln en sensitivitet pÄ 97 procent (95 procent KI 93 till 100) och en specificitet pÄ 62 procent (95 procent KI 56 till 69) [1]. Av de 68 patienter med utfall identifierade regeln 66. Den negativa prediktiva vÀrdet var högt, vilket Àr det som instrumentet Àr designat för.
En prospektiv implementeringsstudie vid samma akutmottagning testade regeln i verklig klinisk drift [2]. I en före-efter-design minskade andelen inlagda patienter frÄn 69 procent (201 av 293) till 58 procent (160 av 277), en absolut minskning med 11 procentenheter. Vid realtidstillÀmpning var sensitiveten 100 procent (95 procent KI 94 till 100), specificiteten 57 procent (95 procent KI 50 till 63), och det negativa prediktiva vÀrdet 100 procent. Inga allvarliga hÀndelser intrÀffade bland patienter som skrevs hem. Studien var dock single-center och genomfördes vid samma institution som hÀrledningen, vilket begrÀnsar generaliserbarheten.
En extern validering genomfördes retrospektivt vid ett tertiÀrsjukhus i Jerusalem [3]. Av 198 patienter med fullföljd uppföljning hade 21 en allvarlig hÀndelse eller kritisk intervention. Regeln identifierade 20 av 21, vilket gav en sensitivitet pÄ 95 procent, en specificitet pÄ 66 procent och ett negativt prediktivt vÀrde pÄ 99 procent. Detta Àr den enda publicerade externa valideringen i en oberoende population utanför Boston, och resultaten bekrÀftar att regeln behÄller hög sensitivitet men lÄg specificitet Àven i en annan vÄrdkontext.
En kinesisk retrospektiv studie frÄn 2024 jÀmförde fem riskstratifieringsverktyg hos 221 patienter 60 Är eller Àldre med synkope [5]. Boston-kriterierna presterade med en sensitivitet pÄ 94,9 procent, en specificitet pÄ 67,3 procent och ett negativt prediktivt vÀrde pÄ 97,3 procent. Detta var jÀmförbart med FAINT-score (sensitivitet 93,2 procent) och bÀttre Àn ROSE, SFSR och CSRS i samma kohort. Studien var dock retrospektiv och begrÀnsad till Àldre patienter, varför resultaten inte kan generaliseras till yngre populationer.
En systematisk översikt och metaanalys frÄn 2025, utförd för SAEM GRACE, identifierade 13 kliniska beslutsregler för synkope [4]. Endast tre av dessa (San Francisco Syncope Rule, Canadian Syncope Risk Score och OESIL) hade validerats i fler Àn tvÄ studier. Boston-kriterierna ingick inte bland dessa, och översikten drar slutsatsen att bevisningen för de flesta beslutsregler Àr av lÄg kvalitet för rutinmÀssigt kliniskt bruk. Ingen randomiserad kontrollerad studie har jÀmfört strukturerad riskstratifiering med ostrukturerad klinisk bedömning för synkope.
BegrÀnsningar
Boston-kriterierna Àr utformade för att vara högsensitiva, vilket innebÀr att specificiteten Àr lÄg. En betydande andel patienter som klassificeras som högrisk har inte en allvarlig hÀndelse, och regeln kan dÀrmed leda till onödiga inlÀggningar om den tillÀmpas mekaniskt. I hÀrledningskohorten var specificiteten 62 procent, och i implementeringsstudien sjönk den till 57 procent [1, 2].
Regeln gÀller inte för patienter dÀr synkopen redan har en faststÀlld orsak vid ankomsten, till exempel vid dokumenterad takykardi eller bradykardi som förklarar episoden. I dessa fall ska handlÀggningen styras av den bakomliggande diagnosen, inte av screeningregeln. ESC:s riktlinjer frÄn 2018 betonar just denna skillnad mellan synkope med sÀkerstÀlld diagnos och synkope med oklar orsak, dÀr prognostisk stratifiering Àr relevant [6].
Regeln har inte validerats hos barn eller unga vuxna under 18 Är. Den kinesiska studien begrÀnsades till patienter 60 Är eller Àldre, och hÀrledningskohorten hade en blandad Äldersfördelning men inkluderade inte pediatriska patienter [1, 5]. Ingen av valideringsstudierna har heller testat reglens prestanda hos patienter med kÀnd svÄr strukturell hjÀrtsjukdom, dÀr risken Àr sÄ förhöjd att screeningverktyget Àr överflödigt.
De enskilda kriterierna Àr delvis subjektiva. "Oroande kardiell anamnes" och "tecken pÄ volymbrist" krÀver klinisk tolkning, vilket kan minska reproducibiliteten mellan bedömare. I hÀrledningsstudien genomfördes bedömningen av akutlÀkare i realtid, och interbedömarvariabilitet rapporterades inte systematiskt [1].
KĂ€llor
- Grossman SA, Fischer C, Lipsitz LA, m.fl. Predicting adverse outcomes in syncope. J Emerg Med. 2007;33(3):233-9. PMID: 17976548
- Grossman SA, Bar J, Fischer C, m.fl. Reducing admissions utilizing the Boston Syncope Criteria. J Emerg Med. 2012;42(3):345-52. PMID: 21421292
- Muhtaseb O, Alpert EA, Grossman SA. A Tale of Two Cities: Applying the Boston Syncope Criteria to Jerusalem. Isr Med Assoc J. 2021;23(7):420-425. PMID: 34251124
- Wakai A, Sinert R, Zehtabchi S, m.fl. Risk-stratification tools for emergency department patients with syncope: A systematic review and meta-analysis of direct evidence for SAEM GRACE. Acad Emerg Med. 2025;32(1):72-86. PMID: 39496561
- Mu H, Liu J, Huang C, m.fl. Application of five risk stratification tools for syncope in older adults. J Int Med Res. 2024;52(1). PMID: 38190847
- Numeroso F, Mossini G, Lippi G, m.fl. Emergency department management of patients with syncope according to the 2018 ESC guidelines: Main innovations and aspect deserving a further improvement. Int J Cardiol. 2019;283:119-121. PMID: 30826198